Joachim Boudens  

Joachim (° 31 maart 1980) is een geboren en getogen Oostendenaar en woont vandaag nog altijd in de stad. Zijn horeca-opleiding kreeg Joachim aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daar legde hij de basis voor zijn expertise als sommelier.

Joachim deed al jong ervaring op in topzaken zoals ’t Molentje** en Hof van Cleve***. In 2002 begon hij samen te werken met Gert De Mangeleer in Hertog Jan, toen nog een brasserie.
In 2005 namen ze Hertog Jan over en stuurden ze het restaurant de weg op van de grote gastronomie. In 2006 kregen Gert & Joachim hiervoor hun eerste ster in de Michelingids. De tweede volgde in 2009. In 2011 de derde ster achter hun naam. 
In 2014 opende Joachim en Gert hun tapasrestaurant L.E.S.S.

Joachim heeft heel wat prijzen als sommelier gewonnen. Zo werd hij in 1999 als beginnende sommelier bekroond met the Young Sommelier Award of Excellence. In 2005 werd hij ‘Eerste Sommelier van België” (Prosper Montagné) en in 2011 werd hij verkozen als Sommelier of the Year. Tussenin kreeg hij ook nog de titel van Beer & Gastronomy Ambassador opgespeld voor zijn werk ter promotie van onze Belgische bieren in de topgastronomie.  

Hij is peter van Jong Keukengeweld, een actie om jong talent in de restaurantsector te promoten. Ook zetelt hij in de jury van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’Hôtel van België’, een organisatie van de Club Prosper Montagné.
Samen met Gert werden beide heren uitgeroepen tot Culinaire persoonlijkheid van het jaar 2012.

Na twee boeken over Hertog Jan bracht Joachim in 2016 een boek over wijn en dranken uit (‘Wat zullen we drinken’).