Christmas fever is on!

Is het jouw beurt om dit jaar het Kerstfeest te organiseren en breekt het angstzweet je nu al uit? Lees dan zeker deze 10 gouden tips om van jouw feest een succes te maken.

IMG_1080.jpg

 

1               Begin op tijd

Kerstbomen verschijnen, ijspistes worden aangelegd en Mariah Carey schalt weer overal uit de boxen. Maar in schril contrast met de vrolijkheid waarmee zij haar ‘All I Want for Christmas’ zingt, bekruipt jou misschien een zeker gevoel van wanhoop. Nergens voor nodig maar wel hoog tijd om vandaag aan de voorbereidingen van jouw feest te beginnen. Weinig mensen denken eraan maar er kan al heel veel werk vooraf gebeuren.

 

2               Maak een planning

In aanloop naar grote feesten maak ik altijd een planning op. Door goed op tijd te beginnen kun je alle to do’s makkelijk verweven tussen je andere bezigheden en zo heb je niet het gevoel dat dit feest je volledig opslorpt. Ik maak enkele lijstjes die ik constant naast elkaar gebruik. Hierdoor bewaar ik het overzicht en blijft het rustig in mijn hoofd.

 • Wie komt er? Aantal personen opgesplitst in volwassenen en kinderen? Schrijf de namen één voor één op en vergeet er ook jezelf niet bij te rekenen.
 • Menu: Wat zal ik klaarmaken? Wat heb ik hiervoor nodig? 
 • Boodschappenlijstje: Splits je lijst op in de verschillende winkels waar je inkopen gaat doen en hou dit lijstje altijd naast alle andere.
 • Maak een algemene to do lijst op die alle uit te voeren taken bundelt.
 • Bekijk de momenten in je agenda waarop je wat tijd kunt inplannen om nu al bepaalde voorbereidingen te treffen.
24882970_1798513036840256_1081882118_o.jpg

 

3               Bestel vooraf 

Door een goede planning op te maken, op tijd te beginnen en je menu uit te schrijven kun je overlopen wat je nu al kunt bestellen of zelf klaar maken. zoals wijnen, kerststronk, brood, bloemstukken, enz... Zo vermijd je de hectische drukte die in de winkels hangt de laatste dagen voor Kerst.

Volgende zaken kun je nu al bestellen:

 • Wijnen en dranken
 • Kerststronk
 • Brood
 • Bloemstukken

Volgende zaken kun je nu al bereiden:

 • Soep, die kun je makkelijk invriezen

 

4               De uitnodiging

Het lijkt misschien een beetje formeel maar toch ben ik voorstander van een uitnodiging, al is het per mail of sms. Nodig je gasten een kwartiertje later uit dan je in gedachten hebt want meestal zijn er toch enkele vroege vogels bij. Niets zo ergerlijk als een bel die gaat terwijl je nog de kaarsen aansteekt, de kussens opschudt, de gepaste playlist zoekt of de haard aanmaakt. 

Tip aan alle genodigden: kom vanaf nu 5 minuutjes te laat. Jouw gastheer en/of gastvrouw zullen je eeuwig dankbaar zijn.

 

5               Keep it simpel and stay cool

Waarom wagen veel mensen zich op Kerst aan dingen die ze nog nooit eerder hebben klaargemaakt? Hou het simpel en éénvoudig, dit heeft alleen maar voordelen: je bent meer relaxed en dus een betere gastheer/gastvrouw, je kunt zelf ook genieten van het feest en de kans op een foutje in de keuken is veel kleiner.

Blijf tijdens het feest altijd rustig want hoe goed je alles ook gepland hebt, er zijn altijd dingen die net ietsje anders lopen. 'Stay calm' en laat het feest lekker verder kabbelen, los het probleem gewoon geruisloos en elegant op.

Mijn perfecte “straks ben ik relax” menu:

 • Hapjes: kies eenvoudige dingen die je bestelt of op voorhand kunt klaarmaken. Ga voor fingerfood die je her en der kunt rondzetten zo heeft iedereen zijn handen vrij: om cadeautjes open te maken bijvoorbeeld!
 • Een koud voorgerechtje: geen stress om het warm op tafel te krijgen en het is goed voor te bereiden
 • Een soep: kan opgewarmd worden tijdens het voorgerecht, vraagt weinig handelingen en koelt niet snel af.
 • Hoofdgerecht: een eenpansgerecht of ovenschotel kan je opwarmen tijdens het voorgerecht en/of de soep terwijl jij gezellig aan tafel zit met je gasten. Kies zeker iets dat je eerder als eens hebt klaargemaakt. Controleer nu en dan of niets aan het aanbranden is, opwarmen in bain-marie kan ook dit probleem vermijden.
 • Kies een dessert die je vooraf kunt maken of halen zoals een tiramisu, chocolademousse, kerststronk… Ga voor dingen die niet kunnen mislukken, laat dus de soufflés en moelleux maar achterwege.

Er zijn ook leuke, alternatieve concepten die sommige mensen te simpel vinden voor Kerst. Ik streef zelf naar een ongedwongen feest waar iedereen kan genieten. Denk aan een kaasschotel, winterbarbecue of breugeltafel. Eénvoudig maar super gezellig omdat iedereen de hele tijd samen aan tafel zit.

 

6               Wines & more

Geen beter moment dan Kerst om de grote klassiekers boven te halen. Op Kerst mag het al eens wat meer zijn en grijp ik graag terug naar delicate champagne, een rijke, witte bourgogne of een stevige bordeaux. Alle voorbereidingen omtrent de dranken kunnen een heel stuk op voorhand gebeuren. Hieronder enkele tips en interessante weetjes:

 • Eens je het menu kent, sla je alle dranken in. Denk aan champagne, witte en rode wijn, zoete wijn, frisdranken, koffie, thee en iets om mee af te sluiten.
 • Je haalt ongeveer 6 glazen uit 1 fles.
 • Voorzie voldoende water: door het uitgebreide menu ben ik voorstander van plat water (bruisend water geeft je een opgeblazen gevoel waardoor je eetlust verdwijnt).
 • Met wat geluk is het lekker fris buiten en kun je de champagne, witte en zoete wijn gewoon buiten zetten om te koelen. Want we weten allemaal dat de koelkast tegen die tijd al aardig vol zal zitten.
 • Bewaar rode wijn in de kelder of de gang en breng ze naar de eetkamer tijdens het laatste voorgerecht. Zo wordt de rode wijn niet te warm en dus ook niet te vermoeiend.
 • De meeste wijnen (ook de witte) hebben er deugd van als je ze overgiet in een karaf waardoor aroma’s uitbundiger worden. Jonge wijnen mag je gerust tamelijk geweldig overgieten zodat ze veel lucht pakken. Oudere flessen kunnen bezinksel bevatten. Deze giet je best heel voorzichtig en traag over in een karaf.  Door middel van een kaars kun je ter hoogte van de hals zien wanneer het bezinksel eraan komt en je moet stoppen met gieten.
 • Maak een schatting van hoeveel flessen je al op voorhand kan openen. Bij de champagnes kun je alvast het lood verwijderen maar het openen kan je pas op het moment zelf doen.
 • Zorg dat alle glazen al op tafel of in de buurt staan.
 • Zet alle benodigdheden voor de koffie (ondertassen, tassen, lepeltjes, kannetje voor melk, suiker, etc...) al vooraf klaar op een plateau. Zet ook de glazen voor het digestief al klaar.

Meer tips en uitleg omtrent aangepaste wijnen en dranken vind je in mijn boek "Wat zullen we drinken?  

Bestel hier

24946066_1798512983506928_1314634404_o.jpg

 

7               De tafel & decoratie

Als er een feest is waar je volledig los kan gaan dan is het Kerst. Wat hou ik ervan om elk jaar nieuwe decoratie uit te kiezen voor mijn kerstboom en ook de tafel volledig in hetzelfde thema aan te kleden. Ook hier kan al heel wat op voorhand gebeuren:

 • Denk op voorhand na over het thema. Eens je het thema kent maak terug een lijstje met de benodigdheden en ga op voorhand al inkopen doen. 
 • Een wit tafellaken, zonder motief, is feestelijk en het past bij alle thema’s.
 • Onder mijn tafellaken leg ik een flanellen onderlaken, zo verschuift het tafellaken niet en voelt de tafel zacht aan.
 • Ik strijk de vouwen uit het tafellaken, zo ziet je tafel er nog stijlvoller uit.  
 • Een handig alternatief zijn de kwalitatieve, papieren tafellakens op rol. Heel handig bij lange tafels en geen zorgen over wijnvlekken.
 • Haal je je mooiste bestek boven? Poets dit dan al op voorhand op. Eens je dit gedaan hebt verpak je alles in plasticfolie zodat het zilver niet opnieuw oxideert.
 • Ook de zondagse, kristallen glazen kun je best een dag op voorhand poetsen. Dan ben je nog kalm en is er minder kans op breuk. Als je de glazen afdroogt gebruik je best twee handdoeken (een in elke hand). Droog de kelk af door je palm rond de kelk te bewegen en niet tegelijk aan de bovenkant en de voet te draaien.
 • Kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer, hou er wel rekening mee dat deze veel zuurstof uit de lucht nemen en je dus voldoende verluchting moet voorzien.
 • Een vleugje glamour mag niet ontbreken. Werk je tafel af met glinstertjes!

 

8               Hou de schwung erin

Heb je soms ook het gevoel dat zo’n kerstdiner eeuwig duurt en vrees je voor ongemakkelijke stiltes?  Hieronder enkele tips om deze te voorkomen en de schwung erin te houden:

 • Maak een quiz, denk daarbij aan de interesses van de verschillende gasten, vergeet ook de kinderen niet. Voor je het weet is er een uur voorbij.
 • Samen Pictionary, Trivial of Time’s Up spelen zijn leuke alternatieven.
 • Zijn er cadeautjes voorzien? Deel deze dan uit tussen de verschillende gangen.
24992979_1798513033506923_1351347_o.jpg

 

9               Opruimen

Om die 16 volwassenen en 5 kinderen toch maar in je woonkamer te krijgen heb je wellicht al je hele huis verbouwd. Het opruimen is niet te onderschatten. Maak dus zeker gebruik van elk lid van je familie om dit onmiddellijk na het feest samen te doen. Want zoals mijn ma altijd zegt: “vele handen maken licht werk!”  Een licht katergevoel de volgende dag is zeker niet bevorderlijk bij het uitvoeren van deze taak.

 

10             Geniet zelf

Als je de 9 voorgaande punten goed hebt gevolgd, is het jouw beurt. Plof samen met je gasten in de zetel, leun lekker achterover en geniet van jouw feest!

 

foto door Piet De Kersgieter

foto door Piet De Kersgieter

 

 

 

 

 

Joachim BoudensComment