Food Paradise Day

22041885_357033044751036_6221981072601485095_o.jpg

Food paradise day 2017

Op donderdag 21 september vond in het Brugse concertgebouw de eerste editie van Food Paradise Day plaats.  Dit initiatief is een idee van Filip Claeys (restaurant De Jonkman), Dominique Persoone (The Chocolate Line) en Rudi van Beylen (Hof ten Damme).  Het was en is een warme oproep aan de laatstejaarsstudenten van alle Vlaamse hotelscholen om de richting van onze sector mee te bepalen.  Ook ik was uitgenodigd om een korte toespraak te houden.

De boodschap die ik de studenten wilde meegeven is de volgende:  ook ik stond 20 jaar geleden in hun schoenen.  Ik zat in het laatste jaar aan de hotelschool Ter Groene Poorte, was bijna afgestudeerd en wist nog niet waar ik precies zou terechtkomen. Eigenlijk best een dubbel gevoel. Enerzijds de vreugde dat de school er eindelijk opzat anderzijds toch een sprong in het onbekende en echte leven.  Er was 1 ding die ik toen al had en dat was PASSIE.

Ik spreek al van mijn 6 jaar dat ik kok wil worden en herinner mij dat de Sint me ooit een koksmuts, schort en wat potten bracht.  Het zat er al erg vroeg in bij mij.  Niet verwonderlijk dus dat ik op mijn 15de naar de hotelschool trok.  Aanvankelijk ging mijn liefde uit naar de keuken.  In die tijd begon ik ook te werken want ook het uitgaan moest bekostigd worden.  Mijn eerste weekendjob was in restaurant "Au Vigneron" in Oostende.  Dit was hét clichébeeld van een traditioneel sterrenrestaurant: gebloemd tapijt, gesteven tafellakens, zilverwerk en de volledige zaalbrigade strak in smoking. Kortom alles erop en eraan.  

Aanvankelijk was het mijn bedoeling om in de keuken te starten maar er bleek geen plaats.  Niet erg  want mijn idee was: starten in de zaal en doorschuiven naar de keuken van zodra er een plaatsje  vrij zou komen. In de zaal begon ik onderaan de ladder en serveerde ik het brood en water. Er ging een totaal nieuwe wereld voor mij open en ik begon te beseffen dat de zaal wel eens écht mijn ding zou kunnen zijn.  Het bleek zoveel meer dan het oppoetsen van borden en bestek: het was de gasten hartelijk begroeten, hen entertainen en het verhaal van de chef vertellen.  Plus, als alles goed verliep, ook nog de complimenten in ontvangst nemen en nu en dan een leuke fooi. 

Na de hotelschool besloot ik een specialisatiejaar wijn- en dranken te volgen.  Het is in die tijd dat ik begon deel te nemen aan wedstrijden en uiteindelijk Eerste Sommelier van België werd in 2004.   Mijn ultieme doel was om ooit maître d'hôtel te worden in een groot restaurant met internationale uitstraling.  Ik had toen nooit gedacht er zelf ooit één te runnen. Maar soms moet een mens wat geluk hebben.  Mijn geluk was dat ik Gert leerde kennen en dat wij goed bevriend raakten.  En zoals het gaat met vrienden gingen wij ook wel eens een pint drinken na het werk.  Van het één kwam het ander en we fantaseerden en droomden over de toekomst. Onze "geheime" jongensdroom was altijd om drie sterren te halen.  We hebben die nooit hardop uitgesproken tot op het moment dat we ze uiteindelijk behaalden in 2012.  

derde ster 7.jpg

3 *** Yes, we did it! 

Tot op vandaag dragen we nog steeds de drie sterren met fierheid maar dit behalen zou nooit gelukt zijn zonder ons team.  We hebben ons altijd omringd met jonge en gedreven mensen.  En natuurlijk was het soms moeilijk en twijfelden we wel eens aan onszelf maar we gingen vaak door waar anderen stopten.  En da t doen we nog steeds.  We hebben ook vandaag nog dromen waar we elke dag keihard voor gaan.

En iedereen kent de clichés in de horeca: 't zijn lange dagen en 't is altijd werken als een ander feest.  Ik doe daar niet aan mee en focus liever op de leuke kanten van onze job:  We werken in een prachtige omgeving, we doen wat we graag doen met toffe mensen om ons heen.  En, niet onbelangrijk, na een drukke week eens een goeie after party met ons team.  

Het zijn de jongens en meisjes die dit jaar afstuderen die de richting van onze sector in de komende jaren zullen bepalen.  Het zijn zij die de frisse ideeën in zich dragen en als geen ander aanvoelen waar de nieuwe trends zich ontwikkelen.  Ik roep hen op om volop te gaan voor hun dromen en hun passie te volgen en hiervoor geen schrik te hebben want... de horeca heeft hen nodig!

Meer info klik hier

Joachim Boudens